Llegendes història i llocs d´interès

Història-Memorial de l’exèrcit popular

http://www.exercitpopular.org/historia.htm

Primavera de 1938. La Guerra Civil Espanyola 1936-1939 arriba al seu darrer any. Franco ha enfonsat el front de l’Aragó arribant al Mar Mediterrani per Vinarós i Alcanar, i provocant la divisió del territori republicà en dos. El govern de la Segona República, amb el ferm i desesperat propòsit de defensar el territori català, va promoure una àmplia i profunda reorganització de les unitats militars presents a Catalunya.
A partir de l’abril de 1938 el nou front segueix la línia dels rius Ebre, Segre i Noguera Pallaresa, des del mar fins a la frontera amb França, amb alguns caps de pont nacionals en la riba esquerra dels rius: Tremp i Balaguer. La desmoralització era ben present a tots els nivells de la rereguarda catalana.
Durant la primavera de 1938 arriben a Pujalt contingents del XVIIIè Cos d’Exèrcit per crear el que seria la BASE D’INSTRUCCIÓ d’aquest Cos de l’Exèrcit Popular.
La Base d’Instrucció es planifica com a una instal·lació militar de nova planta amb el suport logístic i organitzatiu que pot oferir el poble de Pujalt que en aquest moment disposa d’energia elèctrica, telèfon, edificis per ser utilitzats inmediatament, etc. L’elecció d’aquest emplaçament també es deu a la proximitat d’aigua i a una bona via de comunicació com és la carretera de Cervera a Calaf. Pujalt quedava a mig camí entre el front ( 60km.) i les grans ciutats de la reraguarda catalana.
Les principals instal·lacions (barracots, latrines, refugis antiaeris subterranis, tendes de campanya, habitatges, cuines, defenses antiaèries, teatre …) les trobem al Bosc dels Obacs en la zona de La Muntada. La base també disposava d’una gran i equipada zona esportiva amb camp de futbol, pista d’atletisme, pista americana i dutxes; en el sector de Tusquella hi havia els rentadors amb un canal de 50 metres; i a 2 km, al sud est, podem veure com era el camp de tir; encara conserva les trinxeres dels blancs.
No se sap exactament quants soldats varen fer servir aquestes instal·lacions; podem parlar, però de 8.000 a 10.000 i, amb una capacitat per a 1.200 soldats.

Diumenges i festius: Visites guiades no concertades a les 11 h.
Inici de la visita : Centre d’Interpretacio
(carretera d’accés a Pujalt)

TANCAT: 25 de Desembre (Nadal)
26 de Desembre (Sant Esteve)
1 de Gener (CAP D’ANY)

Visites guiades concertades:
Tel. 637 811 427 / 938 699 846

Grups:
Visita guiada concertada :
Tel. 637 811 427 / 938 699 846

Escoles:
Visita guiada concertada : Tel. 637 811 427 / 938 699 846

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s