Llegendes història i llocs d´interès

Observatori de Pujalt

http://www.observatoridepujalt.cat/
L’Observatori de Pujalt neix l’any 2003 després de molt treball per part de l’Ernest Guille i Moliné, l’Ajuntament de Pujalt i els membres de la Fundació Ernest Guille i Moliné. Aquest treball comença al desembre de 2001 quan l’Ernest aterra a Pujalt. L’Ernest portava al damun l’experiència de tota una vida dedicada a la ciència i sobretot la de més de 20 anys al capdavant de l’Observatori situat a la masia familiar de Ben Viure a Veciana.
A principis del 2004 l’Observatori de Pujalt funciona ja a ple rendiment amb la presa de dades meteorològiques, visites d’escoles i de diferents grups, amb observacions astronòmiques, com el trànsit de Venus, investigacions científiques, etc. És, però, el 17 de desembre de 2004 quan es fa la inauguració oficial a càrrec del Molt Honorable Sr. Pasqual Maragall, President de la Generalitat de Catalunya.
En el mateix 2004, la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya
instal•la, a dins de l’Observatori, una Estació de la Xarxa General de Vigilància Radiològica Ambiental de Catalunya. En el 2005, l’Ajuntament de Pujalt, instal•la 12 pannells fotovoltaics (50m2) amb seguidor solar al costat de l’Observatori. Des de llavors l’Observatori fa el seguiment tan de l’Estació de Vigilància Radiològica com de les plaques solars fotovoltaiques.
L’Observatori de Pujalt és gestionat per la Fundació Ernest Guille i Moliné i té el principal suport de l’Ajuntament de Pujalt. Els principals objectius de l’Observatori són fer difusió i
didàctica de la ciència i realitzar investigació científica. Això es porta a terme realitzant cursets de meteorologia i astronomia per a escoles i adults, observacions astronòmiques per al públic en general amb explicacions complementàries d’astronomia, xerrades entorn a la ciència i també al voltant de l’energia, visites per ensenyar com es treballa a l’Observatori i moltes
coses més. En la part d’investigació, a l’Observatori de Pujalt es recull les diferents variables atmosfèriques per tal d’agafar-les com a punt de partida per realitzar les prediccions meteorològiques per a la Catalunya Central. Aquestes també serveixen per tal de tenir una
font de dades per realitzar estudis climàtics. L’Observatori vol ser un lloc on la gent es trobi amb contacte directe amb la ciència i pugui tocar amb els seus dits com treballa aquesta.
L’Ernest va acumular molta experiència al llarg de la seva vida, experiència que no va
abandonar fins el darrer dia i que va plasmar en aquest Observatori. Amb la mort de l’Ernest el Juny de 2008 la seva llavor ja estava plantada i des de llavors mirem de regar-la per tal que creixi amb força.
Des de l’Observatori de Pujalt oferim diverses activitats adreçades a tot tipus de públic:
-Tallers de meteorologia i astronomia per a estudiants de totes les edats.
-Visites meteorològiques.
-Observacions astronòmiques.
-Xerrades.
-Cursos de meteorologia i astronomia.
Totes aquestes activitats les diferenciem en dos grans grups: “Escoles ” i “Públic general” .

Es recomana venir abrigats per tal d’assistir a les sessions nocturnes d’observació astronòmica i recordar de preguntar quina predicció meteorològica hi haurà el dia de la visita per tal de saber la roba d’abric necessària per altres tipus de visites.

observat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s