L’Església de Santa Maria de Rubió està situada al poble de Rubió a l’alta Anoia, al peu del castell de Rubió. L’església ha exercit les funcions parroquials des dels seus orígens en el segle XI fins a l’actualitat.
L’edifici actual va ser construït entre 1275 i 1300, substituint una església anterior que s’esmenta en documents medievals des del 1082. La construcció fou a petició dels senyors de Castelloló, potser enterrats a la zona del presbiteri.
L’església estava integrada amb les estructures del castell i formava part de les seves construccions defensives. La coberta superior culmina en un ampli terrat envoltat d’un mur fortificat, des del que s’accedeix a una torre-campanar situada a l’angle sud-oest.
L’Església de Santa Maria de Rubió és un temple d’estil gòtic. La planta rectangular té una única nau coberta amb doble volta de creueria, i presenta als vèrtexs dues claus de volta esculpides amb l’Anyell Pasqual i un petit Pantocràtor. Els arcs arrenquen de mènsules esculpides: Sant Joaquim i Santa Anna al presbiteri, escuts heràldics dels Castellolí a l’arc total central i l’àliga de Sant Joan amb un escut, a la zona del cor. La nau central té a banda i banda sengles capelles laterals de volta ogival i coberta de creueria.
Situades a l’angle nord-est hi ha la sagristia i una capella, també d’estil gòtic. La resta de capelles van ser obertes entre els contraforts en els segles XVI i XVII, coincidint amb la construcció del tercer pis, el campanar i el cor. Al llarg dels segles XVI i XVIII, i al segle XX, l’església sofrí diverses restauracions. L’última va ser duta a terme entre 1985 i 1989 sota la direcció de J. Asarta.
En el mur nord de l’església hi ha la portalada principal de tradició romànica. Construïda a finals del segle XIII], es compon d’arquivoltes de mig punt que arrenquen de columnes aparellades amb capitells esculpits amb motius vegetals i zoomòrfics. Pels seus trets estilístics, l’obra es vincula a l’escola de Lleida. Aquesta portalada fou restaurada l’any 1989.
En el mur sud es conserva un reduït portal secundari, amb forma d’arc de mig punt, adovellat i motllurat
L’any 1985-86 es feren unes excavacions que van posar al descobert sota el paviment de la nau de l’església dos camps de sitges, utilitzades per emmagatzemar cereals, i que ja devien ser emprades amb anterioritat a l’edificació del temple. El més antic dels dos, del segle X, apareixia cobert amb una capa de cendres, pel que es creu que fou abandonat a causa d’una destrucció bèl·lica. Seguidament s’hi obriren unes sitges que estigueren en ús fins a la construcció del temple romànic.
L’església de Santa Maria de Rubió és tot un referent del municipi. Fins i tot, l’escut municipal de Rubió actual té com a element central un castell de guies (vermell heràldic) sobremuntat amb un muntat d’argent, acompanyat d’una flor de lis també d’argent, atribut de la Verge Maria, patrona de la localitat