Llegendes història i llocs d´interès

Retaule de Santa Maria de Rubió

El retaule de Rubió presideix l’altar de l’església de Santa Maria. És de característiques italogòtiques i constitueix una de les peces pictòriques més importants del gòtic català. El seu estil segueix el model trescentista.

A la part inferior del retaule sembla que es pugui llegir LXVII, que podria significar l’any en què fou pintat, 1367. Tot i això, els estudiosos de l’obra atribueixen l’obra a l’anomenat ‘mestre de Rubió’, deixeble de Ramon Destorrents, i per tant situen la seva factura més enllà de l’any 1380, sota la propietat dels Boixadors.
L’obra està pintada al tremp sobre fusta. Consta de tres cossos verticals subdividits en tres pisos als laterals i dos al cos central. Entre el cos central i els laterals i entre aquests i el guardapols hi ha quatre muntants, rematats per pinacles. El banc original, de l’inferior del retaule es conserva al Museu Episcopal de Vic.

El retaule està dedicat als goigs de la Mare de Déu i conté set escenes de goig i set escenes de dolor. Les escenes de goig seguint el recorregut de dalt a baix del retaule són les següents: l’Anunciació coronada pel profeta Isaïes, la Nativitat i l’Epifania, la Resurrecció coronada pel profeta David, l’Ascensió i la Pentecosta i per últim a la part inferior i del cos central hi ha la Coronació de la Mare de Déu. Les escenes de dolor són les següents: l’Oració a l’hort de Getsemaní, la Traïció de Judes, l’Acusació de Jesús pels jueus, la Flagel·lació, el Via Crucis i la Pietat o davallament de la creu, i la Crucifixió.

En els muntants, seguint el recorregut d’esquerra a dreta i de dalt a baix hi apareixen els Apòstols i els Profetes, que són els següents: Pere, profeta David, profeta Isaïes, Pau, Joan, Andreu, Mateu, Judes Tadeu o Judes Iscariot, profeta Isaïes, profeta Salomó, profeta David, Jaume fill de Zebeu, Bartomeu, Lluc, Jaume fill d’Alfeu, profeta David, Marc, Judes Tadeu o Judes Iscariot, profeta Ezequiel. El guardapols presenta una decoració d’estil heràldic, a base de roses de talla daurada que representen l’escut dels Boixadors.

Al segle XVII, la part central del retaule on es representa la Coronació de la Mare de Déu, fou repintada de blau marí amb estrelles. Des d’aleshores i fins a la seva restauració, serví de fons a la talla barroca, tot aprofitant la reforma d’ampliació de l’església.

La predel·la està subdividida en sis escenes. Actualment l’original d’aquesta és conservada separadament del retaule pel Museu Episcopal de Vic. A l’església de Santa Maria de Rubió n’hi ha una còpia, que acompanya la resta del retaule original.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s